Rólunk

A Technitrade céget 1992. február 26-án alapították.  1992-ben azt a felismerést tettük, hogy az erdészeti- és faipari technológiákhoz szükséges gépek és berendezések különböző külföldi közvetítőkön keresztül kerülnek be az országba és a cég alapításával ezeknek a technológiáknak a közvetlen gyári beszerzését tűztük ki  célul, hogy ezáltal olcsóbb áron magasabb szintű technológiát tudjunk beszerezni olyan területekre, amelyek teljes mértékben importra szorulnak, hiszen a magyarországi gyártásnak vagy nincs versenyképes tradíciója vagy az évi igényelt kis darabszám jóval alatta marad annak a mennyiségnek, amelyre gyártást tervezni lehetséges lenne.

Magyarország bizonyos perifériális gépek gyártásában nem érdekelt, ezért tartósan behozatalra szorul. A technológiai import direkt beszerzését tűztük ki célul. 

Cégünk két fő operációs területet választott ki magának. Az egyik a fakitermeléshez és fafeldolgozáshoz szükséges technológiák gépeinek és berendezéseinek forgalmazása. Másik a fa ill. a fahulladék (biomassza), mint potenciális energiahordozó felhasználása melegvíz, gőz és kapcsolt áramtermelésű rendszerekben.

A cég filozófiája: a kiválasztott, behozatalra szoruló szakterületeket minél alacsonyabb beszerzési áron, minél magasabb szintű fejlett technológiával ellátni direkt módon a külföldi gyártótól, ill. új, fahulladékon alapuló energia előállítása és hazai telepítése a legmodernebb és legmegbízhatóbb külföldi technológia segítségével.

1992. óta működünk. Az első jelentős sikerünk, hogy 1994-től 2000-ig több, mint 100 db járműre szerelhető erdészeti darut sikerült beszállítani. Ez egy olyan termék volt, amely korábban csak egy csatornán érkezett az országba. A felhasználók megelégelve a korábbi monopolhelyzetet és kihasználva a kialakult versenyhelyzetet jelentős mennyiségű darut vásároltak cégünktől. A sikersorozatnak sajnos az vetett véget, hogy a darugyártó cégeket Skandináviában összevonták és az általunk forgalmazott járműdaruk sorozatgyártását leállították és olyan speciális erdészeti darukat kezdtek gyártani, amelyekre hazánkban a korábbihoz hasonló jelentős igény nem mutatkozott.

A cég másik sikerének elkönyvelhető, hogy 1994-ben egy zöldmezős beruházás keretein belül, mint gépészeti technológiai beszállító, megnyertük a HM Budapesti Erdőgazdaság megrendelését, a Szentendrei Laktanya komplett fűtéséhez szükséges  gőzellátás előállításához szükséges berendezések szállítását. Ez igen komoly kihívás volt, hiszen a Szentendrei Laktanya kiemelt környezetvédelmi területen áll,  meg kellett győzni az illetékeseket, hogy az általuk ismeretlen fatüzeléssel az összes érvényes magyarországi előírásnak megfelelően tudjuk a hőközpontunkat üzemeltetni.

Másrészt a megrendelők nagyon szkeptikusak voltak a laktanya folyamatos gőzellátásával kapcsolatban és mindkét területen igen nagy biztosítékokat kellett vállalni ahhoz, hogy a megrendelés tető alá kerüljön.

A beruházás annyira sikeresnek bizonyult mind szakmailag, mind üzletileg, hogy 2004-ben ugyanezt a projektet egy bővítéssel átalakítottuk egy olyan biomassza kogenerációs rendszerré, ahol az előállított és fel nem használt gőz segítségével egy gőzturbinát hajtottunk meg és zöldáramot állítottunk elő, melyet betápláltunk a központi áramszolgáltató hálózatába. A beruházás példátlan környezetben valósult meg, ugyanis semminemű jelentős támogatást nem kapott és piaci körülmények közötti feltételeknek kellett megfelelni.